24 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/01 (34)

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına yönelik kirli savaş tırmandırılıyor
Savaş tanrılarının barışını istemiyoruz!
BDSP’den Antep açıklaması
Sendikal ihaneti parçalama görevi
Devlet terörüne geçit vermeyelim!
Blokaj eylemine özel güvenlik terörü
Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ile konuştuk
Micha, Türk Metal ihanetiyle son buldu
Metal İşçileri Birliği’nden açıklama
Deri-İş Sendikası ve DDSB’nin Trexta örgütlenmesindeki
Ali Bayram ile Trexta ve yaşanan süreç üzerine
Barış sorunu - V. I. Lenin
1 Eylül Dünya Barış Günü!
Grev katliamının arkasında sömürü cehennemi var!
Güney Afrika polisi katletti!.
“Barometre fırtınayı gösteriyor!”
İşçiler hakları için eylemde!
Havayolu çalışanlarının grev sınavı
İşçilerden dinliyoruz: 16 ton
4+4+4 gerici eğitim sistemi
Hacıbektaş şenliklerinin gösterdikleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Micha, Türk Metal ihanetiyle son buldu

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Micha fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan Türk Metal üyesi işçilerin 3 ayı aşkın süredir devam eden direnişi, 18 Ağustos itibari ile Türk-Metal Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak tarafından fiilen bitirildi.

18 Ağustos günü fabrika önüne gelen sendika temsilcisi 56 işçinin işe alındığını söylemiş ve 22 Ağustos’u da işe başlama tarihi olarak açıklamıştı.

Türk Metal’den oyunlar...

Direniş öncesinde Gül Ticaret, Gündüz Çelik ve Beyaz Park olmak üzere 3 ayrı taşeron firma olan fabrikada yakın zamanda Tuncay Kahraman adına bir taşeron firmanın daha devreye sokulduğu ve bu firmanın Micha ile sözleşmesinin de 28 Ağustos’ta sona ereceği öğrenildi. Direnişteki işçilere de işe geri alınacak 56 işçinin Kahraman adlı şirkette işbaşı yapılacağı bildirildi.

22 Ağustos sabah 08.30’dan itibaren Micha direnişçi işçileri çadırların kaldırılmasına rağmen fabrika önünde toplandı. İşçiler kendi aralarında konuşarak durum değerlendirmesi yaptılar. Bir işçi söz alarak toplananlara seslendi ve bir karar alınacaksa hep birlikte alınması gerektiğini anlattı. Bu şartlarda işe geri dönmenin kayıp olacağını ancak yine de dönmekte ısrar edenlerin karşılarında olmayacağını belirti. İşe alınma şartlarının sıkıntılı olduğunu, nelerle karşılaşacaklarının belirsiz olduğunu bu yüzden de hep birlikte davranmak gerektiğini vurguladı.

Senkromeç direnişçisinden çağrı

Metal İşçileri Birliği’ni temsilen Senkromeç direnişçisi Muharrem Subaşı söz alarak şimdiye kadar harcadıkları emeklere sahip çıkmaları gerektiğini, direnişin Aliağa’ya taşınabileceğini vurguladı. Eğer kırılmalar yaşanırsa bundan patronun kazançlı çıkacağını belirterek direniş iradesinin korunması gerektiğini ifade etti. Bazı işçiler ne şartlarda olursa olsun işe geri dönmeyi tercih ettiklerini söylediler. Bunun üzerine işçiler arasında da bölünmeler başladı.

Saat 11.00’de 2 No’lu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak ve temsilciler geldi. Çakmak ve işçiler arasında sert tartışmalar yaşandı. İşçiler sendikanın tutumunu eleştirerek 56 işçinin neye göre belirlendiğini sordular. Sendikanın “taşeronu kaldıracağız” demesine rağmen 105 gün sonra tekrar yeni bir taşeron firmada işe geri alınmayı kabul etmediklerini söylediler. Çakmak ise hukuki sürecin devam ettiğini ve yetki aşamasını beklediklerini belirterek Ankara’da sendika genel merkezi ile ana fabrika Mitaş ile anlaşma yapılarak şu an için 56 işçiyi ancak bu şartlarda işe geri aldırabildiklerini belirtti. İşçilerin sıkıştırması üzerine Çakmak, Micha patronuyla görüşmek üzere fabrikaya girdi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra Çakmak dışarı çıkarak bilgilendirmede bulundu. Ancak değişen bir şey olmadığı gözlendi. Micha patronu 56 işçinin belirtilen taşerondan başka bir şekilde işe alınmayacağını söylediğini duyurdu. Şube başkanı 56 işçinin tüm haklarının korunduğunu bunun garantisinin de kendisi ve sendikası olduğunu belirtti. İşçiler ısrarla patrona güvenmediklerini, ancak şuan hangi şartlarda işe gireceklerse noter onaylı bir şekilde yazılı olarak  bir belgeyle işe geri dönebileceklerini belirttiler.

Direnişçiler 28 Ağustos’ta Kahraman Ticaretin Micha ile sözleşmesi bittiğinde çıkarılmayacaklarının garantisi olmadığını bu yüzden de geri dönmeyeceklerini belirttiler. Galvaniz bölümüne (Fırat Gül / GÜL Ticaret taşeron) ne için işçi alınmadığını ve geri kalan 36 işçinin ne olacağını sordular. Çakmak ise Galvaniz bölümünde işlerin olmadığını ancak iki ay sonra işler açıldığında bu bölüme alınabileceklerini ve geri kalan 36 direnişçinin de Türk-Metal’in yetkili olduğu demir-çelik fabrikalarında yasal süreç tamamlanıncaya kadar işe alınacaklarını belirtti.

Saat 13.30’da yaklaşık 10 işçi işe geri dönmeyi kabul ederek işbaşı yapmak için Micha patronuyla görüşmeye gitti. Bunun üzerine direnişçi işçilerin büyük bir kısmı bu şartlarda geri dönmek yerine  hukuki süreci beklemeyi tercih ettiklerini söyleyerek fabrika önünden ayrılmaya başladılar. 

Sendikanın ve fabrikanın son tutumunu kabul etmeyen işçiler fabrika önünden ayrıldıktan sonra Türk Metal sendikası yetkilileri ile bir görüşme aldılar. Bu görüşmede son olarak işe alınmayan işçilerin Türk Metal’in yetkili olduğu fabrikalarda “işbaşı garantisi” sözü aldığı ve yarından itibaren de Türk Metal’in örgütlü olduğu demir çelik fabrikalarına gidip işbaşvurusu yapabilecekleri belirtildi. Gün içerisinde işe alım listesindeki işçilerin sadece 10’u Micha’ya dönme kararı almışken, fabrika önünden ayrıldıktan sonra sendikanın ve patronun telefonla işçileri arayıp ısrarları sonucu 56 işçiden 30’a yakını işbaşı kararı aldı. Geri kalanların da ikna edilmeye çalışıldığı biliniyor.

Kızıl Bayrak / İzmir


 

 

Senkromeç direnişiyle dayanışma!

Senkomeç direnişinde 3. hafta da geride kalırken direniş alanı organize sanayiden birçok işçi tarafından ziyaret ediliyor.

Senkromeç direnişçisi geçtiğimiz hafta boyunca da direniş alanında yeni pankart ve çadırla yerini aldı. Senkromeç fabrikası üretime ara verdiği için sadece temizlik, bakım işçileri ve idari personel geldi. Yanı sıra fabrika durmasına rağmen müdürler ve patron E. Sıraçe hergün fabrikaya geldi. Aynı şekilde patron korumalığı yapan sivil polis ekipleri de yemek paydoslarında ve mesai bitimlerinde fabrikaya geldiler.

16 Ağustos’ta da Kolorkim adlı bir mürekkep üretim fabrikasının yanmasına tanık olundu. Senkromeç direnişçisi yangını fark eder etmez fabrika önüne giderek sınıf kardeşlerinin durumu hakkında bilgi almaya çalıştı.

Senkromeç direnişçisi ile birlikte BDSP’nin 17 Ağustos’ta başlattığı kampanya çerçevesinde Çiğli’de imza standı açıldı. Direniş çadırında da ziyarete gelenlere imza kampanyası hakkında bilgi verildi ve imza toplandı.

Aynı gün, bayram vesilesi ile DİSK/Genel-İş 2 No’lu Şube’ye bağlı işçiler ziyarette bulundu. Billur Tuz direnişçilerine de bayram ziyaretinde bulunuldu. TÜMTİS İzmir Şube yöneticileri de direnişi ziyaret ederek maddi destek sundular.

Kızıl Bayrak / İzmir


 

 

 

Fontana’da direniş başladı

Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi’nde kurulu, İtalyan sermayeli Fontana Pietro Kalıp San. ve Tic. A.Ş fabrikasında işten atılan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler direnişe başladı.

Sendikal örgütlenmenin açığa çıkmasının ardından işten atılan 4 işçi, 17 Ağustos günü fabrika giriş kapısı önünde direnişe geçtiler.

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu, Fontana’daki örgütlenme ve direnişe ilişkin yaptığı açıklamada, yaklaşık 230 işçinin çalıştığı fabrikada, sendikanın üye çoğunluğu sağladığını ve çoğunluk tespiti için 9 Ağustos 2012 tarihi itibariyle Çalışma Bakanlığı’na başvuruda bulunduğu bilgisini verdi.